Λίστα Αγαπημένων 0

Πεύκο Έλαιο - 100ml

9,42€

  • Κωδικός Προϊόντος: 3422344234
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • Χωρίς ΦΠΑ: 9,42€

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Tο πεύκο ανήκει στην οικογένεια των Πευκοειδών η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη του γένους Pinus. Συναντάται κυρίως στη βόρεια εύκρατη ζώνη της Ευρώπης και της Αμερικής. Αναπτύσσονται ακόμη και σε φτωχά εδάφη, σε ηλιόλουστες θέσεις. Το ύψος του κυμαίνεται από 20 έως 40 μέτρα. Στη χώρα μας συναντούμε τα είδη P. Halepensis (Πεύκη η χαλέπιος), P. Pinea (Κουκουναριά), P. brutia, P. nigra, P (Μαυρόπευκο) sylvestris, P. (Πεύκη η αγρία) peuce, P. leucodermis που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των δασών της. Είναι αειθαλές δένδρο με κώμη απλωτή και φλοιό κοκκινωπό. Φύλλα βελονόμορφα, με βαθύ πράσινο χρώμα και μήκος 5 – 7 εκατοστά. Αρσενικό άνθος κίτρινο. Από το θηλυκό παράγονται οι καρποί, τα κουκουνάρια που περιέχουν τα σπέρματα. Τα κουκουνάρια είναι οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου. Έχουν μαλακή σύσταση με υποψία ρητίνης στη γεύση. Κάνουν πιο εύγευστα τα φαγητά. Προστίθενται στο παγωτό, κέικ, πουτίγκες κ.α. Αλεσμένοι οι σπόροι, χρησιμοποιούνται στις σούπες ως πηκτική ουσία ή για άρωμα. Πάνω από 20 είναι τα είδη του πεύκου που παράγουν καρπούς κατάλληλους για συγκομιδή.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Όλα τα είδη του πεύκου χρησιμοποιούνται ιατρικά από την αρχαιότητα. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι τα πεύκα και γενικά τα κωνοφόρα, ήταν αφιερωμένα στον Ποσειδώνα, γιατί έδιναν την καλύτερη ξυλεία για τα πλοία. Η πίτυς των αρχαίων (η πεύκη η χαλέπιος) ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, της μητέρας των θεών, της κόρης του Ουρανού και της Γης, γιατί συμβόλιζε τον σύνδεσμο ουρανού και γης. Είναι γνωστός από την ελληνική μυθολογία και ο Σίνης ο Πιτυοκάμπτης, ο οποίος ήταν ληστής και νόθος γιος του Ποσειδώνα. Τον Σίνη τον σκότωσε ο Θησέας με τον τρόπο που αυτός σκότωνε τα θύματά του. Το κουκουνάρι καταναλωνόταν ευρέως στην Ευρώπη και την Ασία, από την παλαιολιθική κιόλας περίοδο. Στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη Ρώμη, την Αμερική των Ινδιάνων και στη μακρινή Σιβηρία, το κουκουνάρι αποτελούσε ανέκαθεν περιζήτητη λιχουδιά. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν την πλούσια θρεπτική αξία του και ίσως και αυτός ήταν ο λόγος που το θεωρούσαν και σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μάλιστα, συνήθιζαν να σερβίρουν ένα είδος μπισκότου με κουκουνάρι, που είχε ως κύριο στόχο την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων. Στην Κρήτη υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός Πεύκων, αλλά οι χωρικοί χωρίς μέτρο αφαιρούσαν τον φλοιό της, τον πίτυκα, προς εξαγωγή, ενώ το ίδιο έκαναν και οι καρβουνάδες για την παραγωγή κάρβουνου. Αυτό περιόρισε πολύ τον αριθμό των δέντρων στο νησί. Το 1894 η εφημερίδα “Ηράκλειον” που εξέδιδε ο Αντώνιος Βορεάδης δημοσίευσε κύριο άρθρο με το θέμα αυτό αναδεικνύοντας το πρόβλημα της καταστροφής των δασών της Κρήτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Γενική Συνέλευση των Κρητών να ψηφίσει ορισμένες απαγορευτικές διατάξεις για την προστασία του Πεύκου. Οι Κρήτες χρησιμοποιούσαν ακόμη τον πίτυκα για την οικιακή βαφή (έδινε ένα χρώμα καφέ προς βυσσινί). Τον καρπό, τα κουκουνάρια τα θεωρούσαν παχυντικά και τα έδινα σε όσους ανάρρωναν από ασθένειες. Από Πεύκο έφτιαχναν στα Σφακιά και μία σκάλα που ονόμαζαν κατσά ή κατσιά. Εφτιαχναν πατήματα (ανάβαθα σκαλιά) στον κορμό του δέντρου και το χρησιμοποιούσαν σαν χειρόσκαλα για να ανεβαίνουν σε απότομα υψώματα. Τις ανθισμένες κορυφές της κουκουναριάς τις έβραζαν και έπιναν το ζουμί κατά της διάρροιας.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Έχει ευεργετική δράση στην αναπλήρωση κολλαγόνου στο δέρμα, δηλαδή στην αντιμετώπιση μωλωπών και κιρσών.

Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες.

Μπορεί επίσης να συντελέσει στην ανακούφιση των ρευματικών και των αρθριτικών που υποφέρουμε καθημερινά.


ΧΡΗΣΗ

Βάζουμε λίγη ποσότητα στην περιοχή που θέλουμε και κάνουμε ελαφριά επάλειψη ή μασάζ.

Ακόμα, για την ικανοποίηση οποιασδήποτε απαίτησης μπορεί να αναμειχθεί με άλλα συστατικά για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών (λοσιόν και λάδι σώματος, κρέμα για τα μάτια και όλο το σώμα, λάδι σώματος, conditioner), προστατεύοντας το σώμα μας από την γήρανση δίνοντας μια μεταξένια υφή.