ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χαυλιτζάνι ρίζα (Galangae radix) ( Galangal root).
Το γκαλάνγκαλ (Galangae, Αγγλικά: galangal) ή αλλιώς χαυλιτζάνι, galingale, galanga, blue ginger, laos ανήκει στην οικογένεια των Ζιγκιβεριδών (Zingiberaceae).
Είναι πολυετές φυτό, εγγενή στην Ασία και η ρίζα του μοιάζει με τζίντζερ, χρήσιμη στην κουζίνα της Ταϊλανδης, της Μαλαισίας, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, του Λάος και της Καμπότζης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η galangal ρίζα είναι αντισπασμωδική και
αντιβακτηριακή, ενώ συνιστάται η χρήση της σε περιπτώσεις δυσπεψίας και
απώλεια της όρεξης.
ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε 1-2
κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό και το
σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε να πίνουμε μέχρι 3 φλιτζάνια τη
μέρα.
Χρησιμοποιείται και στο μαγείρεμα, κυρίως στην ασιατική κουζίνα.
Προσοχή!
Οι ιδιότητες που έχει το κάθε βότανο, το καθιστά σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Όμως η υπερκατανάλωση μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη κάθε βοτάνου.
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.