Λίστα Αγαπημένων 0

Μέντα Tριμμένη - 100γρ

2,36€ 2,94€

  • Κωδικός Προϊόντος: V-1233
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • Χωρίς ΦΠΑ: 2,36€

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η μέντα η πιπερώδης (Mentha piperita) είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 80 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae). Έχει βλαστό όρθιο, τετραγωνικό, χνουδωτό. Τα φύλλα είναι ωοειδή - στρογγυλά, επιφυή, τεφρόασπρα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη είναι σε ακραία στάχυα, χρώματος άσπρου ή ρόδινου. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μίνθη η χνοώδης, μίνθη η μακρόφυλλος, μίνθη η στρογγυλόφυλλος, ο κοινός αγριόδυοσμος, μίνθη η αρουραία, η μικρόφυλλoς μίνθη η πυραμιδοειδής, μίνθη η ρεβερχόνειος, μίνθη η πολιά, μίνθη η σταχυώδης, μίνθη η πράσινη (δυόσμος), μίνθη η φίλυδρος και μίνθη η πουλέγιος. Υπάρχουν περίπου 26 είδη μέντας. Σε όλα της τα είδη, η μέντα θεωρείται από τα πιο αρωματικά φυτά με την πιο ευχάριστη γεύση.


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η μέντα έχει έως και 2% αιθέριο έλαιο (που περιέχει μενθόλη, μενθόνη και ιασμόνη), τανίνες και πικρό στοιχείο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Η μέντα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο. 100 γραμμάρια φρέσκιας μέντας παρέχουν 569 mg καλίου.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Είναι γνωστή για τις αντισπασμωδικές, αρωματικές, αναλγητικές, αναισθητικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Θεωρείται ικανή κατά των κρυωμάτων και της γρίπης. Η μενθόλη της μέντας διαλύει αποτελεσματικά τα φλέματα ανακουφίζοντας από τον βήχα και τη συμφόρηση.

Επίσης, επιδεικνύει μία ηρεμιστική επίδραση, ανακουφίζοντας από τους πόνους του στομάχου, περιόδου, τα φουσκώματα, τα αέρια και τις κινήσεις των εντέρων σε ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ακόμα και από την ένταση των πονοκεφάλων.

Ενισχύει και βελτιώνει την αναπνοή και την ηπατική λειτουργία.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προξενούν τα χημικά σε ανθρώπους με άσθμα.


ΧΡΗΣΗ 
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως 3 φλιτζάνια την ημερησίως.

Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική (σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, αρωματικά ξίδια κλπ.), στη ζαχαροπλαστική σαν ενισχυτικά γεύσης, για την παρασκευή σπιτικών σαπουνιών και αρωμάτων αλλά και για άλλα προϊόντα (π.χ. οδοντόκρεμες).

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού μέντας 2-3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της περιόδου.

Για τον πονοκέφαλο, δοκιμάστε να ρίξετε μερικές σταγόνες από το έλαιο στον καρπό σας ή να ρίξετε μερικές σταγόνες σε ένα ύφασμα, και στη συνέχεια να εισπνεύσετε το άρωμα. Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε μασάζ κατευθείαν στο μέτωπο και τους κροτάφους σας.


Προσοχή!

Οι ιδιότητες που έχει το κάθε βότανο, το καθιστά σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Όμως η υπερκατανάλωση μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη κάθε βοτάνου.